Historiek

De Bevlekte Ontvangenis is een theaterfanfare (die eigenlijk geen fanfare is) met een zeer verscheiden instrumentenaanbod: hout- en koperblazers, drummers, gitaren, violen, mandoline, cello, accordeon en zangers. De fanfare werd opgericht in 2007 in de schoot van het Zaffelaarse cultuurhuis De Ontginning. De eerste muzikanten hadden al enige theatermuziekervaring opgedaan in Theater Krakeel (Gentbrugge) en Bij De Vieze Gasten (Gent).

 

Andere muzikanten werden aangetrokken: de meesten hadden al jaren ervaring in harmonieën, jazzorkesten, folk- en rockmuziekgroepen en op café. De groep profileert zich als van Zaffelaarse origine, dat is een leuk statement bij commentaren (“de Zaffelaarse boeren maken wereldmuziek”), maar het is maar de halve waarheid.

 

Door de diverse muzikale roots van de muzikanten is het repertoire van de Bevlekte bijzonder gevarieerd. De meeste muziekliefhebbers herkennen Balkaninvloeden, maar dat komt door de aanwezigheid van nogal wat klezmermuziekjes (klezmer=Joodse internationale muziek). Maar het repertoire bestaat ook uit middeleeuwse muziek, popklassiekers, ska, jazzmelodieën uit de jaren ’20, Europese volkmuziek uit zuid en noord, kinderliedjes en nu zelfs Leonard Cohen…

 

De Bevlekte Ontvangenis heeft zich geëngageerd om bij Jan en alleman muziek te gaan spelen, dikwijls in achterafsteegjes en tuinen. Daardoor lijkt de groep soms enige tijd van de aardbodem verdwenen te zijn, maar de Bevlekte duikt altijd wel weer op, zoals het verzet in den oorlog en dan vuurwerkt het. De groep stond ook al op grote podia, zoals in het NTG met ‘Moeder Courage’ en op Sint-Jacobs tijdens de Gentse Feesten. De afgelopen jaren was De Bevlekte zoet met een theatertournee door Vlaanderen van ‘Klein Rusland’, een productie van de Gentse Theatergroep Het KIP.

 

De feestelijke bende heeft de reputatie dat ze haar publiek fysiek in beweging zet door de zeer dansbare muziek, politiek op het verkeerde spoor door de splijtende teksten van de ceremoniemeester, mentaal terug in de tijd van toen we 16 waren, en qua sensualiteit in vuur en vlam. Kortom iedereen is na afloop altijd blij! Muziek dus waarbij u het gezeik vergeet!

 

  • Wix Facebook page

Leden

Bart Vandeputte - gitaar / accordeon

Hilde Baert - tenor saxofoon

Jean Pierre Cornelis - alto sax

Jo Vlerick - alto sax

Rudy De Niel - slagwerk

Ingrid Lybaert - viool

Kaat Pauwels - dwarsfluit / trompet

Elke Van Hevele - melodica

Vik Decoster - euphonium / piccolo

Renee Mestdagh - klarinet

Marjolijn Lootens - contrabas / basgitaar